Lluís Blancafort és enginyer i economista. Ha desenvolupat la major part de la seva vida professional vinculat al comerç exterior, especialitzat en els països de l’ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). Ha estat Director d’Organització de PIMEC. Actualment imparteix docència a la Facultat de Ciències Socials d’UManresa i es dedica a la consultoria empresarial en temes d’organització d’empresa i internacionalització, feines que combina amb la realització de la seva tesi doctoral sobre la simulació aplicada a l’entorn empresarial. Ha estat un dels alumnes de la darrera promoció del Màster Universitari en Metodologia de la Simulació d’UManresa.

Per què decideixes fer un màster de simulació?

Com a professor col·laborador dels estudis d’ADE d’UManresa em vaig assabentar que s’hi iniciava un primer Màster en Simulació. Jo tenia intenció de començar el doctorat i per això em calia fer un màster universitari oficial. El programa d’UManresa em semblava interessant, ja que incloïa aspectes competencials que eren nous per a mi. El fet que es realitzés a la universitat amb la qual col·laboro em va fer decidir. Afortunada intuïció!

Què t’ha aportat des del punt de vista professional?

Per a un enginyer com jo, vinculat sempre al món de l’empresa, especialment a l’exterior, el Màster m’ha aportat moltes més coses de les que podia pensar. Per una banda, introduir-me amb molta profunditat en una metodologia formativa realment espectacular  i que malauradament es fa servir poc encara, bàsicament en entorns molt concrets com el sanitari, l’aeroespacial o la seguretat. En segon lloc, una experiència molt bona de compartir moltíssimes hores amb persones del sector sanitari que combinen una professionalitat teòrica i pràctica molt alta, combinada amb una qualitat humana que et fan entendre per què la sanitat és una vocació. Us asseguro que la meva confiança en el sector sanitari, que ja era alta, ha augmentat molt! I per últim he vist el recorregut que pot tenir la metodologia en altres sectors empresarials en àrees tan diverses com formació, recursos humans, comercials o de producció, per citar-ne algunes.

Quines aplicacions tindrà l’ús de la simulació en el teu dia a dia professional?

A hores d’ara dos de molt directes: el meu doctorat i la introducció de la simulació en una assignatura de quart d’ADE, Cross Cultural Studies. En pocs mesos crec que professionalment podré aplicar aquests coneixements al món de l’empresa, especialment en temes de formació.

Dius que tindrà aplicacions en la teva tesi? De què tracta?

Bàsicament desenvolupar, executar i validar una sessió de simulació per potenciar unes determinades competències estratègiques en el personal d’atenció al client en restaurants de perfil mig-alt. Si s’ha demostrat àmpliament que la simulació és una metodologia eficient per desenvolupar competències en el sector sanitari, per què no ho ha de ser en altres sectors?  Hi ha moltes competències clau que són molt similars. Ara s’ha donat el tret de sortida del III Congrés Català de la Cuina, i creiem que pot ser un complement perfecte, ja que la restauració es fonamenta en tot el conjunt d’accions per aconseguir que el client s’emporti una experiència memorable, tant pel que fa a la cuina com al servei.

Tenim molt associada la simulació a l’àmbit clínic?

Sí, és potser on està més estesa, juntament amb el sector aeroespacial. Això no és dolent. Encara hauria de créixer i creixerà més, però crec que cal introduir-la en altres sectors com a eina complementaria. Estic convençut que els resultats seran positius.

Quins elements destacaries del màster de Simulació d’UManresa?

Potser una combinació molt ben trenada dels aspectes teòrics de la simulació com a tècnica, una base conceptual sobre la que es recolza i una part pràctica, molt exhaustiva. És la simulació real aplicada. Un altre aspecte a destacar és que, malgrat només dos alumnes érem de sectors no sanitaris i la majoria de l’entorn era molt sanitari, es va aconseguir que estiguéssim totalment integrats, i que les dues parts ens complementéssim i enriquíssim mútuament.

A quins professionals el recomanaries?

A banda dels del sector sanitari, a qualsevol persona vinculada amb la formació i recursos humans de qualsevol àmbit, preferentment a persones amb un mínim de perfil creatiu, innovador, oberts de ment i proactius.