Webinars de simulació 2024
Subscriu-te a la newsletter i rep les darreres novetats en webinars i formació del CISARC.
Webinars de simulació anteriors
Simulació clínica a l’àmbit hospitalari: una experiència al quiròfan
Montse Corominas – Màster en Metodologia de la Simulació. Infermera al Servei d’Urgències a l’Hospital d’Olot. Infermera del SEM. Responsable de Simulació a la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Criteris de qualitat per a la formació de formadors en simulació
Elena Rojo Graduada en Infermeria. Desenvolupa la seva tasca professional a l’Hospital Virtual Valdecilla (Santander) a l’àrea d’Innovació Docent. Instructora als programes d’instructors que l’Institute for Medical Simulation de Boston (EUA) imparteix en espanyol a Espanya i Llatinoamèrica. Coordinadora del disseny de programes docents basats en simulació clínica promoguts pel Servicio Cántabro de Salud.
Cadena educativa: com fer consistents simulació + pràctiques clíniques i ACOES
Marina Mateu Doctora en Infermeria per la Universitat de Girona. Màster de Recerca aplicada en ciències de la salut.
Antònia Puiggrós Doctora en Investigació en Salut per la Universitat Internacional de Catalunya. Màster en Ciències de la Infermeria.
Sílvia Peñuelas Màster en Metodologia de la Simulació. Facilitadora de simulació a l’EUI Gimbernat i facilitadora col·laboradora al CISARC.
Formació, pràctica i investigació en simulació clínica: una visió des d’Espanya i LATAM
Yeison López Betancuer Metge. Especialista en Dret Mèdic, Gerència de qualitat i Auditoria en salut. Superior en Salut de la Universitat d’Antioquia (Colòmbia). Fellowship a Simulació Clínica i Seguretat del Pacient a UManresa. Coordinador de Postgraus del Programa de Medicina de la Universitat Corporativa de Colòmbia.
Debriefing als àmbits educatiu i clínic: dues cares d’una mateixa moneda
Andrés Diaz Director general de Simulació i Innovació a la Universidad de San Sebastián. Past-president de la Federación Latinoamericana de Simulación Clínica (FLASIC).
Munt Garcia Infermera d’Urgències i Cures Crítiques. Màster en Educació Professional CCSS. Assessora acadèmica del Laboratori de Simulació Clínica de la Universitat de Barcelona.
Webinar sobre la formació d’educadors de simulació
Dra. Carmen Gomar Doctora en Medicina i Cirurgia. Directora de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient de la UVic-UCC.
Claudia Fraile Escudero Matrona. Docent al grau d’Obstetrícia i Puericultura a la Universitat de Santiago de Xile.
Dr. Jhon J. Rodríguez Anestesiòleg a l’Hospital General de Granollers. Instructor de simulació clínica del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’Hospital General de Granollers.
Simulació aplicada en altres àmbits professionals: educació, empresa i fisioteràpia
Lluis Blancafort Llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat.
Marta Not Fisioterapeuta i psicòloga. Màster en Metodologia de la Simulació. Coordinadora de Simulació del Grau de Fisioteràpia d’UManresa.
Laura Torreguitart Educadora infantil. Màster en Metodologia de la Simulació. Coordinadora i docent del CFGS dEducació infantil d’UManresa.
Empoderament de la infermeria mitjançant la simulació clínica interdisciplinar
Laura Macià – Gestora de formació d’infermeria. Màster oficial en Simulació Clínica. Doctoranda en Infermeria. Althaia.
Carlota Riera – Directora de Desenvolupament Corporatiu d’UManresa.
Compartint experiències en simulació clínica en l’àmbit hospitalari
Dra. Maria Pilar Luque – Directora de Simulació Clínica a l’Hospital Clínic de Barcelona
Francisco Rodrigo – Director de Docència, Investigació i Formació en Serveis de Salut Integrats Baix Empordà
Transferint la simulació a l’àmbit de la gestió del talent
Betlem Muñoz – Responsable de l’àrea de Gestió de Persones a UManresa
Carlos Bella – Instructor en Simulació al CISARC i docent del Postgrau en Direcció de Persones a les Organitzacions d’UManresa
Seguretat del Pacient: Comitès de seguretat a les institucions sanitàries
Els comitès de Seguretat del Pacient de les institucions sanitàries són peces fonamentals perquè els professionals sanitaris i el sistema conflueixin en estratègies i accions concretes que redundin en la millora de la qualitat i dels resultats de l’atenció. La complexitat i variabilitat entre institucions ens porten a preguntar-nos: Quines són les funcions dels comitès de Seguretat del Pacient? Com podem afavorir la cultura de la seguretat dins d’una institució? Com podem implicar tota l’organització en la Seguretat del Pacient? Són les rondes de seguretat una eina per afavorir el lideratge necessari?
Asunción Cañada Dorado, tècnica de la Direcció de Processos i Qualitat. Gerència Assistencial d’Atenció Primària. Comunitat de Madrid
Miguel Miro Murillo, cap del Servei d’Anestesiologia i Reanimació. Comitè de Seguretat. Hospital Universitario de Torrejón
Moderadora María Cruz Martín Delgado, cap SMI Hospital Universitario Torrejón. Cocoordinadora del Màster en Seguretat del Pacient i Gestió del Risc Sanitari UManresa-ISDE.
Amb simulació no hi ha fronteres per als metges
Rigorositat, sostenibilitat, permanència, senzillesa, operativitat i practicitat. Aquest webinar us convida a reflexionar sobre la possibilitat que la simulació pugui convertir-se en part del protocol habitual de les campanyes d’actuació al terreny de Metges Sense Fronteres (MSF).
Marta Iscla, responsable del projecte de simulació a Metges Sense Fronteres – Espanya. Exalumna del Màster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials del campus Manresa de la UVic-UCC.
De professió facilitador de simulació. Més enllà de la simulació i el debriefing
Aida Camps, psicòloga, infermera. Responsable del CISARC. Presidenta de la Societat Espanyola de Simulació Clínica i Seguretat del Pacient (SESSEP).
Desenvolupar tecnologia garantint (o assegurant) la seguretat del pacient en tot el procés
T’apassionen la tecnologia i la simulació? A partir d’una experiència fascinant, us mostrem com introduir les noves tecnologies a la simulació amb un sentit de millora per a professionals i pacients.
Núria Infiesta, fundadora de Mifisionline i YASYT Robotics. Exalumna del Màster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials del campus Manresa de la UVic-UCC. Instructora en simulació als estudis de grau d’UManresa.
Estrategias para diseñar talleres de habilidades
Los talleres de habilidades son modalidades de simulación clínica con gran impacto en la formación de los docentes de grado, que pretenden aplicar de forma eficaz la simulación basada en el concepto “learning by doing”.
Dra. Gleyvis Coro, coordinadora de Simulación del Departamento de Odontología en la Universidad Europea. Licenciada en Odontología, Doctora en Ciencias de la Educación por la Universidad Autónoma de Madrid.
Instructora en Simulación Clínica por Institute for Medical Simulation y Hospital de Valdecilla, entre otros.
La Simulación en la Formación Profesional
La simulación es una metodología disruptiva que fomenta el pensamiento crítico y el crecimiento personal. El webinar aborda el potencial de la simulación como estrategia de aprendizaje para docentes y estudiantes de FP.
Anna González, coordinadora del CFGS de Prótesis Dentales de UManresa. Miembro de la Comisión de simulación en el CISARC. Miembro del grupo de investigación GRinDoSSeP.
Mònica Negredo, tutora y docente en el Instituto Bonanova, y responsable del proyecto de simulación del centro (SIMUL-IB). Miembro de los grupos de investigación GRISCA y de trabajo en simulación interprofesional del Campus Mar.
Simulación y retos institucionales
¿Qué debe hacer una institución para aprender, innovar y seguir mejorando en el ámbito de la simulación?
Carlota Riera, Directora de Desarrollo Corporativa de la FUB-UManresa
Let’s talk about online methodology!
The Head of the UVic-UCC University Teaching and Educational Technology Unit explore with usthe possibilities and limitations of online training.
Richard Samson, director de la Unitat de Docència Universitària i Tecnologia Educativa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
Simulació a l’àmbit professional per al desenvolupament d’habilitats de lideratge
Vanessa Lozano – Consultora a l’àrea de desenvolupament de les persones, lideratge i programes de desenvolupament en habilitats directives.
Aida Camps – Responsable del CISARC. Co-coordinadora de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient.
La simulació: reptes i desafiaments a Europa
Francisco Matos – Anestesista. President Society for Simulation in Europe (SESAM)
Webinar en Seguretat del Pacient: Com es pot formar en seguretat del pacient?
Mª Pilar Astier-Peña, metge de Família. Universidad de Zaragoza. Coordinadora del Grupo de Trabajo de Seguridad del Paciente de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria.
Aida Camps Gómez, psicòloga, infermera. Responsable del CISARC. Presidenta de la Societat Espanyola de Simulació Clínica i Seguretat del Pacient (SESSEP).
Simulació, aplicació en altres àmbits: business
Alba Oms, membre de l’equip d’Atenció Integrada. Direcció general de Planificació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Exalumna del Màster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials del campus Manresa de la UVic-UCC. Instructora i facilitadora de simulació al grau d’ADE d’UManresa.
Simulació en infermeria: cas clínic
Analitzarem l’efectivitat de la simulació com a metodologia d’aprenentatge i avaluació en estudiants del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa.
Marina Mateu, professora del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa. Docent del Màster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials del campus Manresa de la UVic-UCC. Membre del grup de recerca GRInDoSSeP d’UManresa.
Simulació més enllà de l’àmbit clínic. La simulació en educació
T’interessa integrar la simulació als estudis de grau o altres especialitats no clíniques? Coneix a través d’aquest webinar basat en el grau de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa com visualitzar i posar en pràctica la potencialitat metodològica de la simulació.
Laura Torreguitart, coordinadora del CFGS Educació Infantil d’UManresa. Exalumna del Màster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials del campus Manresa de la UVic-UCC. Coordinadora de simulació al grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa. Membre de la Comissió de Simulació d’UManresa.
Seguridad psicológica a través del predebriefing
¿Quieres profundizar en la gestión del entorno y la seguridad para garantizar una asistencia de calidad? Descubre con este webinar las claves para generar un entorno de seguridad más eficaz.
Carla Prudencio, docente y coordinadora de Educación Continua de Enfermería del Garrahan. Presidenta de la Sociedad Argentina de Simulación en Ciencias de la Salud y Seguridad del Paciente (SASiM).
Dime cómo preguntas y te diré cómo facilitas. El poder de la pregunta en simulación
¿Qué papel tiene la pregunta como herramienta para potenciar los aprendizajes en simulación? ¿Qué cuestiones debes plantear? ¿Qué deseas desarrollar en los participantes de una simulación?
Explora a través de este webinar el poder de la pregunta en simulación.
Núria Serrat Antolí, Doctora en Pedagogía. Docente en el Máster universitario en Metodología de la Simulación aplicada a la Formación de Profesionaes de Ciencias de la Salud del campus Manresa de la UVic-UCC. Miembro del equipo del CISARC. Docente en la Facultad de Educación de la UB.
Metodología de cinema-educación y simulación clínica
¿Alguna vez has pensado si el cine y las series pueden convertirse en una combinación de éxito para trabajar la seguridad de pacientes gracias a la simulación clínica? Este webina de demuestra que sí es posible.
Josep Eladi Baños, Doctor en Medicina. Catedrático en Farmacología. Rector de la UVic-UCC.
Irene Cambra Badii, Doctora en Psicología. Profesora e investigadora de la UVic-UCC y de la UPF.
La mirada apreciativa en la facilitación de conversaciones de aprendizaje
Los facilitadores en simulación debemos promover conversaciones efectivas, que inviten a la reflexión y al aprendizaje. En este webinar se aplican las ideas principales de la indagación apreciativa para enfocar estas conversaciones.
Santiago González, consultor-coach especializado en el desarrollo de equipos. Licenciado en Psicología y posgraduado en Análisis y Conducción de Grupos en los ámbitos clínico, educativo y organizacional por la UB. Docente en el Máster universitario en Metodología de la Simulación del Campus Manresa de la UVic-UCC. Facilitador en Simulación en el CISARC.