Provem d’encaixar en escenes boniques,

Amb ports de diumenge farcits de gavines,

En grans sobretaules on els avis canten,

En nits vora el foc abraçats a una manta.

Es tracta de ser els simpàtics del barri,

Els que ballen i ballen fins que els músics parin,

Irrompre arrogants lluint les millors gales,

En discos amb dones amb feines estables.

 

 

I a vegades ens en sortim,

I a vegades ens en sortim.

I a vegades una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim.

I a vegades una carambola de sobte ens demostra que ens en sortim.

 

Benvolgut company/a,

Aquesta estrofa aquí recollida és del grup Manel en l’àlbum “Els millors professors europeus” (2006) coneguda amb el títol Captatio benevolentiae. Possiblement l’hagis escoltada, si no és així et recomano fer-ho mentre llegeixes aquest escrit per entendre’n millor l’essència. Aquesta locució llatina expressa molt bé l’essència que compartim tots els professionals del CISARC d’UManresa.

La captatio benevolentiae descriu un recurs literari i retòric que significa «percaçament de benvolença o de simpatia». Consisteix en un esforç a l’inici d’una obra, d’un parlament o d’un discurs per crear una actitud positiva i una bona predisposició del públic o del lectorat. Consisteix en mostrar des de l’inici que un és conscient que com esser humà comparteix les mateixes preocupacions, problemes i errors que tots els que estan amb ell. Segons Ciceró és la part més important d’un discurs. Si l’orador no captiva els cors del seu públic des de l’inici, aquests desconnecten, no escolten o només preparen la resposta i la crítica.  Quines paraules tant certes i reals! Però aquesta captivació ha de ser sincera, des de la igualtat, sense superioritat i amb plena col·laboració amb el participant.

Sense cap dubte ens identifiquem amb aquest recurs per tots els  reptes, preocupacions i il·lusions que ens dóna la nostra feina dia a dia com a professionals. Volem fer-la el millor possible i sobretot quan som tan conscients que continuem en una societat professionalitzadora, on l’error no s’admet, s’amaga i no se’n parla. I sense més continuem oblidant la nostra humanitat lligada a l’error, des d’on tenim més possibilitat de mirar amb genuïna curiositat per aprendre i ajudar-nos més i més.

Per això volem començar el blog de simulació clínica UManresa-CISARC amb un captatio benevolentiae cap a tots els nostres seguidors.

Aquest nou curs acadèmic, l’equip de simulació d’UManresa-CISARC es presenta amb moltes ganes de continuar treballant en el que ens il·lusiona i apassiona: ompartir els nostres coneixements amb professionals que dia a dia s’esforcen per millorar, per fer i ser millors en les seves capacitats i actituds.

Aquests darrers cinc anys de recorregut en simulació ens han permès aglutinar, a base d’errors i d’encerts, un equip de professionals experts en metodologies innovadores, en gestió d’equips i persones, en formació i desenvolupament professional, tant de grau com de formació contínua.

I aquí estem, aquest nou curs, per continuar compartint:

    • els nostres errors-aprenentatges, perquè hi hagut errors que ens han permès ser millors i hi hagut encerts que ens han inspirat encara més;
    • les nostres experiències-projectes. Hem compartit amb molts professionals d’equips d’emergències, equips de cirurgia, d’anestèsia, fisioterapeutes, professionals de l’àmbit d’empresa, de l’educació, professionals de recursos humans… la unió del seu coneixement amb el nostre en simulació i innovació docent ens han permès evolucionar conjuntament;
    • les nostres preocupacions-dificultats en el procés. Moments per entendre el mateix entre tots, moments per acceptar l’evolució de cadascú, moments per acceptar coses diferents, moments per veure què es podia fer millor, moments d’inseguretat que tots, com a professionals, experimentem.

 

Per tot plegat estem segurs que amb la segona edició del Màster Universitari en Metodologia de la Simulació, les diferents edicions del Curs d’instructors en simulació i del Curs de debriefing, així com amb les diferents activitats de simulació en formació continua per a professionals, tornarem a compartir, a créixer, a millorar, a aprendre més, i un altre cop ens equivocarem i superarem dificultats per continuar millorant.

Així que el nostre objectiu és i serà continuar capacitant educadors clínics, professionals en educació, infermers, fisioterapeutes, metges, psicòlegs, professionals de seguretat i d’altres àmbits a tenir més i millor coneixement i estratègies per proporcionar aprenentatges més significatius durant la simulació i altres metodologies  innovadores.

 

És per això que cada quinze dies escriurem aquest blog, a través del qual compartirem amb genuïna transparència alguna de les temàtiques sobre simulació i innovació docent.

 

I tal com diuen els autors de Captatio benevolentiae, intentarem sortir-nos-en desitjant, amb tota sinceritat, contribuir i compartir més i millor cada dia.

 

Esperem que sigui del vostre interès i animar-vos a fer-nos arribar els vostres comentaris, opinions, i experiències perquè aquest blog és de tots els apassionats de la simulació i la innovació docent.

 

Bon inici d’any acadèmic!

 

Aida Camps, responsable acadèmica de simulació a UManresa, coordinadora acadèmica de simulació al Centre Internacional de Simulació Clínica (CISARC) i Coordinadora i docent del Màster oficial en metodologia de la simulació aplicada a professionals de Ciències de la Salut i Ciències Socials d’UManresa.