L’anestesiòleg Jhon Jairo Rodríguez narra la seva experiència immersiva en la metodologia de la Simulació Clínica al CISARC.

Quan vas decidir cursar el Programa de Fellowship? Per què al CISARC?

Fa un any, aproximadament, després de consultar totes les possibilitats i l’enfocament que li dóna la institució. A més més del caràcter investigatiu del programa, em va agradar molt la visió d’integralitat que ofereix el CISARC d’acord amb la seva missió i objectius en el marc de l’aprenentatge experiencial, constructivista i col·laboratiu a través de la immersió en la metodologia de la simulació a tots els nivells de la formació.

Quins tipus d’aprenentatges has assimilat durant la teva estada que no es poden adquirir a l’aula?

Tot. És comptar amb l’experiència d’estar present des del primer dia en tot el procés: des de les necessitats, el disseny, la revisió minuciosa de l’acompliment dels objectius a través de la simulació, l’organització de les pràctiques, l’experiència dels diferents àmbits de la simulació, fins a la consciència de la planificació i preparació de cada activitat. La possibilitat de presenciar simulacions de la mà de facilitadors experts i les estratègies per aplicar les teories de l’aprenentatge reflexiu també n’és un aspecte cabdal.

Així mateix, el fet de comptar amb l’acompanyament i l’assessorament d’experts facilitadors i docents amb molta experiència en aquest àmbit facilita i enriqueix de manera extraordinària les tasques i el projecte d’investigació inherents al fellow. És una oportunitat única, gairebé impossible trobar-la en cap altre lloc.

Com a Fellow a l’àrea de Simulació Clínica i Seguretat del Pacient del CISARC, quin bon consell donaries a una persona que es plantegi cursar aquest tipus de programa?

És la millor decisió que pot prendre si vol especialitzar-se en les metodologies dels processos d’aprenentatge basats en la simulació… Endavant!

Més informació sobre el Programa de Fellowship de Simulació [>]